Sv. Crnkovič, zavetnik homofobov

4. marec 2012  

Pisarijam prvega med kolumnisti na Slovenskem se poskušam že dlje časa izogniti v največjem loku. Ne vedno uspešno, saj Sobotne priloge žal ni mogoče kupiti brez Drugih principov. Bolj se grizem v jezik, večkrat mi izleti kaj pikrega. Takojšnjost in vsedostopnost družabnih medijev je hudič. Ko je enkrat ta teden od nekje priletel Crnkovičev tvit, v katerem se je obregnil ob plakatno akcijo Mirovnega inštituta, sem vedel, kaj bo. Kolumna, v kateri se bo usajal nad groznimi “levičarji”, se prilizoval desnici, v samem postopku pa pod avtobus nonšalantno porinil pravice istospolno usmerjenih državljanov.

Plakatna akcija Mirovnega inštituta je nesrečna stvar, saj ne anticipira glavnega elementa strategije homofobov, ki se v novih okoliščinah poskušajo na vse načine prikazati kot žrtve, ki imajo “zgolj” drugačno stališče. In Crnkovič delivers, again! Na najbolj elitnem medijskem prostoru v državi jim je uresničil največjo željo. Rezultat. V slovenskih cerkvah bodo kaj kmalu donele priprošnje novemu zavetniku.

Boris Vezjak:

Njegova izpeljava je konsistentna le, če ima homofobijo za »drugače-miselnost«. V takšno radikalno tezo pa dvomim, ker so potem drugače misleči nujno tudi nasilneži, nacisti in rasisti. Bi si upal trditi kaj od tega? Ker potem mora Crnkovič protestirati proti homofobiji qua homofobiji kot diskriminatornemu konceptu.

Zadnja kolumna pa ne preseneča še v enem vidiku, saj Crnkovič spet in že prav predvidljivo na celi črti pogrne pri razumevanju človekovih pravic. Ni prvič. Prav tako ni prvič, ko skorajda mimogrede sporoča, da ga pravice istospolno usmerjenih pravzaprav ne zanimajo kaj dosti. Minorna, obstranska tema, nevredna pozornosti največjega kolumnista. Skratka: ena sama zoprnija. Da pa ne bi izpadel kot docela zagaman, seveda navrže, da nima nič proti tem zvezam, a takoj dostavi, da po njegovem družbena legitimacija istospolnih zvez nima prav veliko opraviti s svobodo in demokracijo. Skorajda genialno: noben mu ne more reči, da je homofob, ker, ofkors!, nima nič proti, a istočasno zreproducira enega glavnih “argumentov” homofobov. Linija Lude Mile.

Ni gola vsebina Crnkovičevih kolumen tista, zaradi katerih je njegovo pisanje tako abotno in neprebavljivo. Parkrat na leto se mu zapiše celo kaj tehtnega (tokrat zagotovo ne). Problem je drugje, v intenci. Vse, od prve do zadnje, so en sam neskončen egotrip, ki o svetu tam zunaj pove bore malo ali nič, zato pa toliko več o piscu. Vse je podrejeno konstrukciji velikega kolumnista, njegovi javni personi. Jaz, jaz, jaz… In ta jaz, ki ga Crnkovič tako skrbno izklesuje že nekaj časa, se imenuje “urbani desničar”. Udari po levičarjih, poboža po desničarjih (a ne preveč) in vsegliharsko potegne kvaziuravnotežene zaključke, pa če se fakti poklopijo ali pa ne. Tokrat so žrtve konstrukcije urbanega desničarja pač istospolno usmerjeni. A kdo se bo sekiral, tema je itak minorna.

Lee, 16, says that his life at school has improved since he came out as gay aged 14, but he still suffers homophobic bullying. “Sometimes it feels a bit weird because gay really means rubbish. I don’t really like being called gay, I say ‘That’s so gay’ myself. Yes, I get bullied. It’s getting better. But I get called names every single day and I have done since I was at primary school. I don’t care any more. Well, that’s not true. I’ve cried about it a lot. I don’t really like walking by myself anywhere. I’ve been kicked a few times and punched. I try to be myself at school and I’ve got friends who’ll stick up for me, but I wish I could turn it off. I dropped out of one GCSE class because I couldn’t take the abuse from one boy. The teacher couldn’t see it, and I didn’t see why I had to spell it out to him. They don’t take homophobia seriously. There’s a poster up in our school, one of those ‘Some people are gay, get over it’ ones. It feels like it’s me that’s expected to get over it.”

16 odzivov na “Sv. Crnkovič, zavetnik homofobov”

 1. Dajana pravi:

  Ojojoj. Joj. Joj. Pa ne, da si ti novinar? :roll:

 2. Tomaž pravi:

  Ne razumem točno … Ali Crnkovič pravi, da človeku ne moremo reči zagamanec, tudi če nasprotuje odpravi diskriminacije na podlagi spolne usmerjenosti? Ali pa pravi, da se DZak sploh ne ukvarja z odpravo diskriminacije na podlagi spolne usmerjenosti, torej nasprotovanje DZak ne more biti zagamano? Ali morda meni, da je diskriminacija na podlagi spolne usmerjenosti v Sloveniji tako obrobna stvar, da je govoriti o zagamanosti v zvezi z njo prenapeto in politično nekorektno?

 3. Jure Mesarič pravi:

  Oh, klobasa je na srečo zaprta s Pianom, zato bom biserni del kar prepisal:

  “Še bolj nesramen je plakat zato, ker gre za referendumsko, torej volilno vprašanje, torej vprašanej svobodne, demokratične izbire. To je podobno, kot če bi stranka nastopila s sloganom, da so volivci drugih strank zagamani.

  Vsakršno nasprotovanje istospolnim partnerstvom oz. družinam velja v Sloveniji ne le za anahronistično in nazadnjaško, temveč tudi za nedemokratično, družbeno škodljivo in po novem celo zagamano. To mi je zoprno, čeprav sam nimam nič proti tem zvezam. Zoprno mi je tudi, da to javno razlagam samo zato, ker se bojim, da me bodo napadli varuhi morale različnosti. Povedati pa moram, da me to kot družbeni fenomen ne zanima. Niti ne mislim, da ima družbena legitimacija istospolnih zvez prav veliko opraviti s svobodo in demokracijo. Moti pa me argumentacija zagovornikov. Inkriminirani plakat je samo skrajna posledica samoumevnosti, s katero zagovorniki podpirajo alternativne spolne in socialne prakse in z njo merijo svobodo in stopnjo demokratičnosti. Polemike o družinskem zakoniku niso edini tak primer, so pa najbolj značilen: v Sloveniji je je kdo ve zakaj in od kdajvzpostavljena povsem nerazumna korelacija med alternativo in svobodo, tako rekoč enačaj med alternativo in svobodo. Svoboda vendar ni samo izbira, poljubnost, čaščenje individualnosti, drugačnosti, različnosti in kreativnosti, temveč je tudi red, dogovor, spoštovanje, zadržanost, samoodpovedovanje.”

 4. jin pravi:

  Če te zanima, danes zvečer lahko na RTV Slo gledaš intervju s Crnkovičem. :) Saj vem da ne boš.

  Mar ni Crnkovič že pred leti sam zase trdil, da je neokonservativec? Njegov odziv je torej povsem pričakovan.

 5. code5 pravi:

  Očitno je nesramežljivo nastavljanje riti, vnaprej namazane z vazelinom, kar v zadnjih vsaj štirih mesecih počne Crnkovič v svojih kolumnah, začenja poznati in ga bodo začeli porivati v prvi plan, toliko, da ne bomo preveč presenečeni, ko bo postal na primer glavni urednik Dela ali direktor Cankarja.

 6. Boris_j pravi:

  Tudi meni gredo njegovi zmazki in izjave pogosto na k…. Pogreznil se je v zadrti konservativizem zelo bedne sorte in njegov daleč najljubši šport je napadanje vseh “pritoževalcev”, ki jih ima ali za priviligirane ali pa za “preglasne” in nevredne javne pozornosti.

  Crnković tudi nima moralne linije, ki jo sam iščem v piscu in niti ne izbira relevantnih tem. Zato sem vesel, da ga ni več pri Objektivu na katerega sem naročen in je zdaj tam prostor za Vojnovića.

 7. Donkey pravi:

  Ah, torej je plakat nesramen zato, ker se pojavlja v referendumski kampanji… Je bil Crnkovič morda ostro proti temu, da bi večina odločala o pravicah manjšine na referendumu ter tako iz vprašanja človekovih pravic naredila še eno politikantsko kampanjo?

  Bolj verjetno se mi zdi, da bi Crnkovič podprl na srednjeveških argumentih utemeljen politikantski referendum o odpravi že itak ustavno prepovedane diskriminacije na podlagi spolne usmerjenosti, nato pa svetohlinsko pljuval po zagovornikih enakih pravic gejev, ker volilne kampanje ne vodijo politično korektno.Seronja.

 8. Jon pravi:

  preberite svoje komentarje še enkra pa presodite kdo je homofob in nestrpnež

 9. Jupito pravi:

  Scan complete!

  – homofoben: 0
  – nestrpnen: 0
  – nepismen: 1

 10. Blasfemik pravi:

  V lekarnah in sex shopih je zmanjkalo lubrikantov, vse zaloge sta pokupila crnkovič in pečečnik press.

 11. mrgoda pravi:

  Minister za zdravje opozarja: branje Crnkovičevih kolumn povzroča diarejo in karies!

 12. Luka pravi:

  Plakatov nisem videl, ampak če sem prav razumel, gre za slogane v smislu: “Ker nisem … /homofob, zamagan, itd./ bom volil ZA.” Drži? Problem teh plakatov je večplasten.
  Prvič: namesto argumentov ali pozitivnih čustev (“ker sem sočuten do problemov istospolnih parov in njihov otrok ipd.”) uporablja karikaturno negativno identifikacijo: za Dzak bom volil, ker … /nočem biti kot Ljudmila Novak itd./ Torej igra na neko identitetno politiko, kjer so politična stališča distribuirana na podlagi neke kulturne dihotomije (ker nasprotnik zagovarja A, jaz zagovarjam ne-A).
  Drugič: dr. Boris Vezjak bi prvi moral vedeti, da je takšna argumentacija logično nekonsistentna. To, da je dobršen del nasprotnikov Dzak-a homofobov ne pomeni ne 1) da je glasovanje za Dzak odraz ne-homofobnosti, ne 2) da je glasovanje proti Dzaku samo po sebi odraz homofobije. Hvalabogu pa velja tudi 3) to, da je argumentacija (dotičnih) zagovornikov Dzaka odvratna, še ni argument proti zakonu.
  Zakon je inteligentnejši od njegovih zagovornikov.

 13. Jupito pravi:

  Ne. Na plakatih piše: “Nisem zagaman, različnost bogati”.
  Plakati so nastali v okviru “splošne” kakcije proti diskriminaciji do drugačnih (ob izidu knjige Obrazi homofobije) in ne promovirajo DZak.

 14. Jupito pravi:

  Lol, akcije. =)

 15. Luka pravi:

  Ok, če je tako, ne vidim posebnega problema. Ravno originalni pa tudi niso. Spet ista liberalna multikulti marmelada, ki ni vredna niti zgražanja in pe manj nasprotovanja: takšni plakati pač spadajo v urbani prostor sodobnih evropskih mest, kakor pašajo v cerkve letaki, ki promovirajo tradicionalne družine.

 16. Tomaž pravi:

  Ja, saj prizadevanja za enakopravnost tudi niso ravno originalna (no, morda so, če govorimo o urbanih desničarjih hehe), pa so še kar z nami. Se pa strinjam, da plakate, ki pozivajo k spoštovanju enakopravnosti in proti diskriminaciji, bolj vidimo v mestih. Naš lep katoliški landschaft s cerkvicami na vsakem hribčku, je pač bolj zarukan. Policajminister Korošec bi bil zadovoljen, bogu hvala :)

Dodaj odgovor