Istospolne družine & otroci

Ker sem se zadnjih nekaj prispevkov šel gejevskega aktivista, je morda prav, da se lotim še znanstvene podlage, s katero je mogoče zavrniti blebetanje religioznih norcev o katastrofalnem vplivu življenja v istospolnih družinah na otroke. Pa ne gre samo za religiozne prenapeteže ala Ljudmila Novak, pri vprašanju otrok se ustavi marsikomu, ki zase sicer meni, da je liberalen. Joj, nimam nič proti poroki, sam otrok jim pa ne dam!

Na spletu je – kot pri vseh temah – na to temo najti vse mogoče, zato je selekcija še kako potrebna. Najlažje jo opravimo tako, da se naslonimo na uveljavljene institucije in znanstvene revije.

Mogoče bo koga presenetilo, toda raziskovanje vpliva življenja v istospolnih družinah ni ravno od včeraj; prve raziskave – sicer omejene zaradi takratnih družbenih razmer – so se v ZDA, kjer naj bi v tovrstnih družinah danes živelo med 3 do 10 milijonov otrok (gre za ocene), pojavile pred približno 30 leti (pa gre “argument”, da je potrebno še malo počakati na… ne vem kaj; znak iz nebes?).

Tovrstne raziskave so številnim ameriškim strokovnim združenjem omogočile, da na to temo oblikujejo načelna stališča, konsenz v posameznih strokah.

American Psychological Association

In summary, there is no evidence to suggest that lesbian women or gay men are unfit to be parents or that psychosocial development among children of lesbian women or gay men is compromised relative to that among offspring ofheterosexual parents. Not a single study has found children of lesbian or gay parents to be disadvantaged in any significant respect relative to children ofheterosexual parents. Indeed, the evidence to date suggests that home enviro ments provided by lesbian and gay parents are as likely as those provided by heterosexual parents to support and enable children’s psychosocial growth. Lesbian & Gay Parenting

American Academy of Pediatrics

A growing body of scientific literature demonstrates that children who grow up with 1 or 2 gay and/or lesbian parents fare as well in emotional, cognitive, social, and sexual functioning as do children whose parents are heterosexual. Children’s optimal development seems to be influenced more by the nature of the relationships and interactions within the family unit than by the particular structural form it takes. Technical Report: Coparent or Second-Parent Adoption by Same-Sex Parents

Raziskava, ki jo je naročila kanadska vlada

An academic study into the impact of children being raised by gay parents found that children living with two mothers have the same social competence as a child raised by a straight couple. The 2003 report was only released by Canada’s Justice Department after a freedom of information request by its author. Gay parents just as good, government study finds

Primerjava 15 raziskav, opravljenih med leti 1981 – 1994

Children growing up in same-sex parental households do not necessarily have differences in self-esteem, gender identity, or emotional problems from children growing up in heterosexual parent homes. Study: Same-Sex Parents Raise Well-Adjusted Kids

Tako bi lahko naštevali v nedogled, a bodi dovolj, saj je zaključek jasen, kajne? Kdor želi še naprej opletati, da so tovrstne družine božja šiba za otroke, se mora nasloniti na kaj drugega kot znanost.

A do razlik vendarle pride

Precej razburjenja pa je leta 2005 povzročila raziskava, ki sta jo opravila Judith Stacey in Timothy J. Biblarz, sicer odkrita zagovornika t.i. alternativnih družin, ki sta raziskovalcem očitala, da so iz strahu, da bi morebitne razlike med otroci iz heteroseksualnih in istospolnih družin lahko zlorabili konzervativci, znake za te namerno ali nenamerno potisnili na stranski tir. In kakšne so te razlike?

Stacey and Biblarz found some evidence that children in gay households are more likely to buck stereotypical male-female behavior. For example, boys raised by lesbians appear to be less aggressive and more nurturing than boys raised in heterosexual families. Daughters of lesbians are more likely to aspire to become doctors, lawyers, engineers and astronauts.

In addition, heterosexual mothers tend to encourage sons to participate in historically “masculine” games and activities – such as Little League – and daughters in more “feminine” pursuits – such as ballet. In contrast, lesbian mothers had no such interest – their preferences for their children’s play were gender neutral.

In two studies, a greater number of young adult children raised by lesbians had participated in or considered a same-sex relationship or had an attraction to the same sex. However, statistically, they were no more likely to identify themselves as lesbian, gay or bisexual.

Teenage boys raised by lesbians are more sexually restrained, less aggressive and more nurturing then boys raised in heterosexual families.
Adolescent and young adult girls raised by lesbian mothers appear to be more sexually adventurous and less chaste. Sons of lesbians display the opposite – boys are choosier in their relationships and tend to have sex at a later age than boys raised by heterosexuals.
It is more common for both lesbian moms to be employed, to earn similar incomes and to cut back on their hours of paid work in order to nurture young children. Some research indicates that egalitarian parenting contributes to child well-being, Stacey said.
Same-sex couples proved better at managing disagreements and anger than did comparable heterosexual married couples. Research suggests that parental conflict may be one of the most significant sources of difficulty for children, Stacey said. Sociology: Study examines gender roles of children with gay parent

Ugotovitve so za zagovornike tradicionalnih, “stereotipnih” spolnih vlog, ki nam jih je domnevno iz onostranstva dal kar bog lastnoročno, seveda enako strašljive, kot če bi ugotovili, da istospolne družine proizvajajo male sociopate. Če meniš, da je ženski mesto za štedilnikom, da se zanje nekatere aktivnosti in poklici ne spodobijo, da je že “eksperimentiranje” s homoseksualnimi odnosi hud greh, je tak zaključek pač logičen.

Ni pa logičen, še manj dopusten za sodobne, pluralne družbe, ki zagovarjajo enakopravnost spolov, osebno svobodo in enake možnosti za vse. Tudi zato ista avtorja zaključujeta:

But, researchers said, many of the differences are those that any democratic society should welcome.

Za zaključek samo še odgovor na večni strah, da bodo ti otroci nepovratno “poškodovani” zaradi socialne stigme, ki jo trenutno še prinašajo istospolne družine:

While all children probably get teased for one thing or another, children with gay parents may experience a higher degree of teasing and ridicule. It is impressive then that their psychological well-being and social adjustment does not significantly differ, on average, from that of children in comparable heterosexual-parent families. Exploring how lesbian and gay parent families help children cope with stigma could prove helpful to all kinds of families.”

27 odzivov na “Istospolne družine & otroci”

 1. kronist pravi:

  Hja, dokler ne bodo imeli geji in lezbijke v Sloveniji toliko samospoštovanja in ponosa, da se bodo javno držali za roke in si izkazovali naklonjenost, tako dolgo bo od citiranja znanstvenih raziskav prav malo haska.

  Malce patetično je od politikantov, ki še v marihuani vidijo hudičevo zel, pričakovati, da bodo gejem in lezbijkam dali vse, ko pa si slednji ne upajo vzeti niti tistega, kar jim pripada že zdaj.

 2. Mitja pravi:

  Drink a Pepsi today: http://www.boycottpepsico.com.

 3. MatejM2 pravi:

  Lahko pa se tolažite s tem, da je tudi v ZDA enako (in ne kaže na bolje), čeprav so homoseksualni aktivisti od Obame veliko pričakovali:
  “I believe marriage is between a man and a woman. I am not in favor of gay marriage. ”
  (http://www.queerty.com/obama-prop-8-unnecessary-but-doesnt-believe-in-gay-marriage-20081103/)

  Koliko njegovo stališče temelji na verskem prepričanju, nevednosti in omejenosti, ne vem, se mi pa zdi to stališče precej podobno tistemu Ljudmile Novak.

 4. Jure Mesarič pravi:

  @ MatejM2

  V ZDA se je nekako oblikovalo stališče, da je poroka stvar posameznih zveznih držav. Trenutno jih je 5 ali 6, ki že imajo poroke med istospolnimi pari.

  Stališče Obame kot predsedniškega kandidata je posledica političnega oportunizma – demokrati si pač niso želeli, da to spet postane osrednja točka volilne tekme, kot se je to zgodilo ene volitve nazaj. Pogled v stališče Obame, ko še ni bil predsedniški kandidat, pokaže, da je te poroke podpiral. Vseeno je tudi njegova trenutna agenda na tem področju dokaj progresivna (Don’t ask, don’t tell etc…)

  Da pri Novakovi ne gre za politični oportunizem ampak strankino platformo in iskreno prepričanje v svoj prav, pa je najbrž beyond doubt.

 5. kronist pravi:

  Saj je čisto vseeno, če se gejevske pravice zanikajo iz oportunizma ali iskrenega prepričanja. Kaj pa imajo slovenski geji od tega, da jih Pahor intimno podpira, verjetno enako, kot je intimno podpiral izbrisane, politično pa se je pajdašil z SDSovskimi šovinisti?

  Sicer pa si geji in politika v Sloveniji zaslužijo drug drugega. Prvi se iz oportunizma ne upajo poljubit v javnosti, drugim gre pa to še kako na roko, ko je treba oportunistično iskati kompromise v zvezi z gejevskimi človekovimi pravicami.

 6. Jure Mesarič pravi:

  trackrecord slovenske levice je na tem področju porazen; SLS se javno hvali, kako uspešno je v koalicijah zminirala ureditev tega področja.

  Oportunizem… jah, ni lepo, ampak na koncu se vendarle šteje, kaj se bo naredilo; in po osmih letih Busha je Obama kar velik korak naprej; ostalo se bo pa itak reševalo na ravni držav… ker očitno kake Alabame ni mogoče spraviti na raven Iowe….

 7. kronist pravi:

  Lepo si zapisal, kam je gejevsko skupnost pripeljal oportunizem. Isto velja za politiko. Tam, kjer gre za vrednote, je treba trdno stat in si včasih pač tudi vzeti kakšno pravico, ne glede na jadikovanje moralne večine.

 8. Jure Mesarič pravi:

  saj… glede na Kuharjeve besede, je “aktivistom” to le postalo jasno: nč več gnilih kompromisov.

 9. nesproscen pravi:

  Geji se iz oportunizma ne upajo poljubljati v javnosti?!

  Kaka butasta razlaga. Sori.

  Malo bolj verjetno je iz strahu pred batinami. Se zgodi, tudi sredi Ljubljane, tudi sredi belega dneva. Ja, besedo oportunizem lahko nategneš čez vse mere, tako da vključi tudi tale strah, ampak če je ne nategneš, pa pomeni nekaj drugega.

  Tudi primerjave z travarji so povsem deplasirane – oni niso nikoli bili osovražena skupina. Morda nepriljubljena, nikakor pa v njih nikoli ni bilo usmerjenega toliko čistega sovraštva, kot ga je v geje.

 10. kronist pravi:

  Ja, se lahko zgodi, ampak to ni noben argument. Več možnosti je, da gej dobi buške v ljubljanskem prometu, kot da dobi batine, ker se je poljubljal s partnerjem. Pa vseeno tudi geji vsak dan sedajo v avto, na kolo in prečkajo cesto.

  Res močno dvomim, da se geji ne prošetajo v petek zvečer skozi staro Ljubljano z roko v roki zato, ker bi se bali batin.

 11. nesproscen pravi:

  Vse raziskave kažejo drugače. Večina gejev in lezbijk je že bila žrtev nasilja. Zadnja raziskava je zaznala celo povečanje nasilja.

 12. kronist pravi:

  Kakšen link bi prav prišel, da vidimo, ali so geji in lezbijke pogosteje (in koliko pogosteje) žrtve nasilja kot drugi in kakšno je to nasilje. Eno so batine, drugo pa sikanje.

  Bom preformuliral: Verjetno so geji in lezbijke res strahopetni in se bojijo batin, ampak ta strah je po vsej verjetnosti pretiran, če ne celo neutemeljen. Še posebej, če grožnjo batin zaradi poljubljanja primerjamo z grožnjo biti udeležen v prometni nesreči.

 13. kriptoproletarec pravi:

  Strah se ne oblikuje samo na podlagi statistike (večinoma sploh ne), ampak na subjektivnem občutku ogroženosti. Zaradi še vedno visoke stopnje netolerantnosti do homoseksualnosti je tudi občutek ogroženosti glede fizičnega napada veliko večji pri homoseksualcih kot pri ostalih. Pri tem mislim na ulično nasilje, ne na nasilje znotraj štirih sten, tu so ženske heteroseksualke veliko bolj ogrožene. Sicer pa mislim, da za “skrivanje” ni kriv strah pred batinami, ampak strah pred zavrnitvijo okolice. Kar pomeni, da si izpostavljen zavračanju in obsojanju ožje in širše družine, prijateljev, sodelavcev itd.

 14. kronist pravi:

  Seveda, veliko več ljudi je strah, da bodo podlegli virusu svinjske gripe, kot pa da jih bo pokončal diabetes, čeprav je prva zakrivila smrt nekaj sto ljudi, drugi pa jih pobije stotisoče letno.

  Če je subjekt razmišljujoč, bo ga statistika malce streznila, ukvarjanje z verjetnostjo pa njegov neracionalen strah postavilo v perspektivo. Govoriti o subjektivnem občutku, kakor da je alfa in omega vsega, je deplasirano.

 15. kriptoproletarec pravi:

  Ne vem, ali je deplasirano ali ni. Vem pa, da je to dejstvo. Strah je vedno neracionalen. Če bi gledali samo verjetnostni račun, kaj se nam lahko pripeti, se nam res ne bi bilo treba ničesar bati. Da fobij niti ne omenjam.

 16. kronist pravi:

  Strah NI vedno neracionalen, saj temelji na tveganosti nekega početja, dogodka etc. Tveganje pa se računa z verjetnostnim računom in drugimi statističnimi orodji.

 17. kriptoproletarec pravi:

  Vsekakor ne bova prišla do konca. Velika večina ljudi ne uporablja verjetnostnega računa itd. Pa tudi ni to tema Juretovega prispevka. Strah med homoseksualci je prisoten, pa naj bo neracionalen ali racionalen.

 18. kronist pravi:

  Tudi pri protigejevskih politikih je strah iracionalen, pa jih vseeno poskušamo razsvetliti z znanstvenimi študijami. Reči, da je nekoga pač strah, in zaključiti debato, ni dovolj.

 19. nesproscen pravi:

  http://www.narobe.si/stevilka-8-december-2008/nasilje-raziskava.html

  Ti pa poišči številke, koliko so heteroseksualci žrtve nasilja, šele potem ocenjuj, ali je strah pretiran. (Pa ne, da bi koga zanimalo.)

  Lahko pa se seveda enkrat ti sprehodiš po Čopovi in držiš enega tipa za roke. Ni treba, da v tem uživaš. Pa lahko potem poveš, ali si se počutil kaj ogroženega, in ali je bil ta občutek racionalen ali ne. Na pamet je lahko govoriti.

 20. kronist pravi:

  Lahko ti zatrdim, da se ne bi čutil ogroženega. Prepričan sem tudi, da se velika večina ljudi ne bi niti ozrla, tako kot se ne ozira za mladimi puncami ki ponosno paradirajo po centru s prepletenimi prsti.

  Raziskava, ki jo citiraš, ne pove ničesar o tem, koliko nasilja je bilo in kje se je to nasilje dogajalo. Je bilo to enkrat, dvakrat, ponoči, podnevi, v gej klubu, v centru? Sam sebe najdem v 90% kategorij nasilja, ki so tam zapisane, pa še vedno hodim v javnost.

  Geji in lezbijke bodo pač morali imeti malce več jajc in se kdaj sprehoditi skupaj po mestu, ne pa jamrat, kako jim je enkrat (dvakrat?) nekdo rekel “peder” in “lezba”. V primerjavi z drugimi državami so slovenski LG res strahopetci, to se vidi že na bežnem sprehodu skozi kakšno izmed evropskih prestolnic.

 21. nesproscen pravi:

  Je lažje srati po internetu o oportunističnih gejih in filozofirati o (i)racionalnosti strahov, kot pa narediti 200 metrov v gejevskih čevljih po Čopovi.

  Z drugimi besedami: tudi jaz lahko “zatrjujem” marsikaj.

 22. kronist pravi:

  Zrelaksiraj sfinkter, preveč si nesproščen. Podobno kot tisti geji in lezbijke, ki si ne upajo sprehoditi po Čopovi z roko v roki, vidiš pa jih tolči po mizi in zahtevati poroke, otroke in splošno spoštovanje.

  Povedal sem ti že, da se ne bi čutil ogroženega. Ne vem, kje si pozabil oliko, ampak to ni sranje, to je moje prepričanje. Če ne znaš normalno razpravljati raje drži jezik za zobmi.

  Če pa si slučajno kak zafrustriran gej, ki raje bere raziskave o ogroženosti, namesto da bi s partnerjem skušal uživati pomlad, pa ti svetujem, da takšno držo čim prej opustiš. Svet je namreč lepši v živo, kot pa v statistiki.

 23. zzz pravi:

  Glede na te raziskave predlagam, da v dobro naših otrok, vzamemo otroke iz tereoseksualnih družin in jih damo homoseksualnim, kjer imajo očitno boljšđe možnosti za razvoj.

 24. nesproscen pravi:

  Kronist: ko je cel tvoj post en sam ad hominem, je jasno, da je pravih argumentov zmanjkalo.

  In ja, povedal sem ti že, da tisto, kar v varnem zavetju monitorja trdiš, da bi si upal narediti, ni nujno tudi tisto, kar bi si v resničnem življenju dejansko upal. Ko mi boš še tretjič povedal, da ja pa je, bom še bolj prepričan, da ni. Samo te otročje igrice se ne bom šel več :)

  Kar se tiče olike, pometi najprej pred svojim pragom. Predvsem pa prepusti skrb za moj sfinkter meni. Da ne bo kdo podvomil v tvojo heteroseksualnost.

 25. nesproscen pravi:

  Pa še tole. Če tvoje “prepričanje” ne temelji niti na empiričnih dejstvih (na moj poziv, da s citiranjem kake druge raziskave pokažeš, da nasilja nad geji in lezbijkami ni nič več kot nad ostalo populacijo, nisi odgovoril), niti na osebni izkušnji, v čem je pravzaprav dodana vrednost tvojega predsodka (SSKJ: odnos do koga ali česa, neodvisen od izkustva), da si se odločil, da ga moraš objaviti med komentarji?

 26. […] nobene, gospod Strehovec? Kako za hudiča je to uspelo najti številnim (glej tukaj, tukaj in tukaj) strokovnim združenjem? So si stvar preprosto izmislili? Ali pa gre pri gospodu […]

 27. […] zapisi: Istospolne družine & otroci Istospolne poroke – ker je dobro za otroke Roman Vodeb – nima problemov pri svoji […]

Dodaj odgovor