Družinski zakonik in Parada ponosa: zbrka zmot in nelogičnosti

Spremljanje javnih razprav o novem Družinskem zakoniku in Paradi ponosa je mukotrpno dolgočasno početje, saj ste hitro preplavljeni s trditvami in stališči, ki ob uporabi najbolj temeljne logike (da o empatiji sploh ne govorimo) ne morejo zdržati niti minimalno kritične presoje. Gre za razpravo, ki ponuja izvrsten dokaz, kako trdoživi so lahko neki pogledi, pa čeprav so bili že neštetokrat jasno predstavljeni kot netočni, pomanjkljivi, nelogični… preprosto neumni. Očitno bo nekatere stvari, sicer jako samoumevne in že pošteno zlajnane, potrebno še ponavljati.

“Pravno izenačevanje ogroža “normalno”, “tradicionalno” družino”. Pri najboljši volji vzročne povezave med tema dvema pojavoma ni mogoče vzpostaviti. Domišljija pri iskanju odgovora, kako bodo “tradicionalne” družine na slabšem zaradi dejstva, da se lahko poročijo tudi istospolno usmerjeni državljani, popolnoma odpove. Bolj kot gledam heteroseksualno usmerjene prijatelje in kolege, bolj sem prepričan, da to, kar počnem sam, na njihove odločitve glede ljubezni, partnerstva, porok in otrok vpliva natanko 0,0%.

“Sem proti temu, da bi geji in lezbijke imeli otroke”. Dobro, v demokraciji lahko ima vsak mnenje, a hkrati se je lepo zavedati, da so ena mnenja za stanje stvari na tem svetu pač irelevantna. To stališče je po vplivu na realnost identično nasprotovanju ponedeljkom. Lahko smo proti, a to v ničemer ne spremeni dejstva, da je vikenda pač enkrat konec, pa četudi ponedeljek najstrožje prepovemo ali ga preimenujemo v dan registracije. Ne glede na to, kako se bo izšlo z Družinskim zakonikom, bodo geji in lezbijke otroke imeli, če si jih bodo želeli. Spolna usmerjenost ni povezana s plodnostjo, pri ženskem paru je pot relativno enostavna, pri moškem malo manj, a življenje vedno najde pot, če je volja. Geji in lezbijke svojih sodržavljanov pri Družinskem zakoniku NE sprašujejo, ali lahko imajo otroke, ker je to pač vedno intimna odločitev posameznega para. Tudi heteroseksualni pari ne hodijo okoli in sprašujejo za dovoljenje. Če pri Družinskem zakoniku ne gre za “dovoljenje”, gre pa še kako za dilemo, kako bo otroke, ki živijo v teh družinah, obravnavala država. Jih bo v primerjavi s tistimi, ki živijo v heteroseksualnih družinah, diskriminirala, jim odrekla celo vrsto pravic in ugodnosti ter se delala, da jih ni? Ker vam ni všeč odločitev njegovih staršev, boste kaznovali tistega, ki je pri vsem skupaj še najmanj “kriv”?

Take a child reared by Mary and Anne. If Anne died, Mary would be under no legal obligation to provide for the child even though she was living in a family unit with it and its biological mother. If this relationship consisted of Paul, Anne and a child, Paul would be financially liable under Irish family law, even if he wasn’t the child’s father. Children of gay couples pay high price for our prejudice

Nisem nestrpen, ampak ne vem, zakaj se morajo tako razkazovati”. Očitek, ki pade ob vsaki Paradi ponosa in drugih prilikah opozarjanja na položaj LGBT skupnosti v tej družbi. Domišljija pri iskanju odgovora, kako se je mogoče zavzemati za družbene spremembe, ob tem pa ostati lagodno neviden, spet odpove. Drži, po vseh bistvenih merilih je spolna usmerjenost dokaj irelevantna lastnost, a ne živimo v družbi, ki bi bila na tem področju racionalna. Ne še. Spolna usmerjenost tudi danes marsikje in marsikdaj bistveno določa in omejuje življenjske zgodbe posameznikov, pa naj si gre za tako temeljne stvari, kot je življenje brez fizične in verbalne ogroženosti, ali nadgradnjo v obliki pravne enakopravnosti in družbene sprejetosti. Nismo še tam. Podatki o samomorilnosti, depresivnosti, brezdomstvu in izpostavljenosti nasilju – tudi s strani najožjih družinskih članov – med istospolno usmerjenimi mladostniki so grozljivi. Verjetno ni prav veliko skupin mladostnikov, ki bi bile ogrožene bolj, kot je ta. In vi bi radi, da vam damo mir? Aja, pozabljam, vam gre samo za dobrobit otrok – če so le heteroseksualni.

“Parada ponosa? Zakaj pa mi, heteroseksualci nimamo Parad ponosa? Zakaj bi bil ponosen na svojo spolno usmerjenost, ki mi je bila itak dana.” Bo bolje, če (še enkrat) povemo, da je “ponos” v glavnem protest “iz inata” proti gledanju, ki drugačno spolno usmerjenost enači s sramoto? Bo kaj drugače, če pojasnimo, da je ponos potrebno videti nekje drugje in da imajo udeleženci teh parad zanj prav dobre razloge. Čeprav je stanje danes nedvomno bolje kot še ne tako dolgo nazaj, je posameznikovo sprejetje lastne drugačne spolne usmerjenosti v mnogih okoljih še vedno dejanje precejšnje sposobnosti mišljenja z lastno glavo, intelektualne in emotivne zrelosti, čistega poguma. Pot do “coming outa” je še vedno prej trnova kot postlana z rožicami in vzkliki navdušenja. Če ne moreš biti ponosen na tak dosežek, na kaj si pa lahko? Brezumno premlevanje skrbno izbranih pasusov iz Biblije?

“Slovenci nismo nestrpni!” Da, niste. Če smo nevidni, tiho, poštirkani in sprijaznjeni z drugorazrednostjo, ste strašno fajn, cvet tolerance in sprejemanja.

18 odzivov na “Družinski zakonik in Parada ponosa: zbrka zmot in nelogičnosti”

 1. Marko pravi:

  Edini kolikor toliko logičen in racionalen argument sem slišal s strani nekega pravnika (na tem blogu), ko je pravno argumentiral proti posvojitvam, češ da so istospolni objektivno nezmožni skupaj zaploditi otroka, zaradi česar posvojitev kot “bergla” osebni okoliščini (neplodnosti v hetero razmerju) ne more biti enaka pravica isto- in heterospolnih parov.

  Seveda takšen argument zdrži le ob kamenodobni predpostavki, da pravo posnema naravo, medtem ko bi moralo biti dandanes že vsakemu jasno, da je pravo vpisano prav v tisti razcep med kulturo in naturo, ki družbi omogoča prerasti omejitve narave, torej napredovati.

 2. Tjasa pravi:

  “Geji in lezbijke svojih sodržavljanov pri Družinskem zakoniku NE sprašujejo, ali lahko imajo otroke, ker je to pač vedno intimna odločitev posameznega para. … gre pa še kako za dilemo, kako bo otroke, ki živijo v teh družinah, obravnavala država. Jih bo v primerjavi s tistimi, ki živijo v heteroseksualnih družinah, diskriminirala, jim odrekla celo vrsto pravic in ugodnosti ter se delala, da jih ni?”

  Tole je za citirat znova in še kar.

 3. zirosi pravi:

  Pravzaprav so kot narejeni eni za druge: patološko narcisistični geji in seveda brambovci edino pravih ver – od Kristusa do Mohomeda.

  Pri čemer je seveda potrebno podpreti gejevski lobi in naj se še Mufti in Nadškof poročita, da vsi bomo ena taka lepa multi družinica v širšem smislu…

 4. STApauper pravi:

  zirosi, kako si drzneš prizadevanja za enakopravnost pred zakonom primerjati z verskim fundamentalizmom?

 5. […] samo iz tega razloga, mi bolje zveni Juretova razlaga: Pri najboljši volji vzročne povezave med tema dvema pojavoma ni mogoče vzpostaviti. Domišljija […]

 6. Turdus pravi:

  Biološki starš, ki se odloči živeti s partnerjem istega spola, bo imel otroka, če se tako dogovorita starša oz. tako odločijo pristojne službe.
  V času družbenih ali naravnih katastrof je dobrodošel vsakdo, ki skrbi za osirotele otroke – do ureditve razmer.
  A to so izjemne, neželene okoliščine.
  Uzakoniti enakost obeh zvez – tiste, ki je zmožna roditi in tiste, ki rabi pri tem zunanjo pomoč – je za otroke, ki bi živeli v takih združbah, nekaj najmanj zaželenega. Gre za vzorce obnašanja – otrok vse povzema po starših. Želimo krepitve te skupine, ki ima težave z nasprotnim spolom? Ki ne ve dobro, kaj bi z njim?
  Glede dedovanja: to je po 12-ih letih liberalno – listnatega mečkanja uredila “desna” vlada. Kaj so naredili strankarski kolegi teh, ki se zdaj zavzemajo za posvajanja oz. kar oni sami, saj se stalno srečujemo z istimi obrazi?

 7. Jure pravi:

  @turtus ker si pridelal lepo zbrko nevednosti in neumnosti, bom kratek

  “je za otroke, ki bi živeli v takih združbah, nekaj najmanj zaželenega.”
  seveda, to, da en od staršev, ki skrbi zanj, ki ga ima ta otrok RAD, ne more ponj v vrtec, v bolnico, da nima NOBENIH pravic, če se biološkemu staršu kaj zgodi (v najslabšem primeru je lahko od njega tudi fizično ločen..), …. manko desetine pravic in dolžnosti… čisti balzam za otroka, res.

  “Gre za vzorce obnašanja – otrok vse povzema po starših.”
  LOL spet neko amatersko psihologiziranje. istospolne družine ne “pridelajo” nič več istospolno usmerjenih kot hetero.

  “Želimo krepitve te skupine, ki ima težave z nasprotnim spolom? Ki ne ve dobro, kaj bi z njim?”

  kretenska izjava. btw a imajo potemtakem heteroseksualci težave z lastnim spolom?

 8. nkvd pravi:

  “»Grekoizacija« Slovenije je razvidna na vsakem koraku, čudno je le, da se priseljujejo Bosanci in Kitajci – nobenega Grka. Verjetno zato, ker so Grki ponosen narod, pri nas pa so Jazon in njegovi Argonavti naleteli le na »parade ponosa«, ki jih niso ravno prepričale.”

  To je spesnil nihče drug kot št. 196 od 571, siva eminenca Delove partijske celice, Boris Jež. Žal je podpisovanje Zaresovih peticij eno, postavljanje spletnih strani pa malo bolj inteligentno, zato ti tega ne morem linkati. Išči v arhivu, Sobotna priloga, 3.7. 2010, “Grki k nam po zlato runo, mi njim predsednika”

 9. Turdus pravi:

  Jure – na osnovi kakšnih raziskav veš, da istospolne “družine” ne pridelajo več homoseksualcev kot klasične?

  Zagovorniki posvajanja imate argument, naj se uzakoni že obstoječa praksa. Zakaj pa samo ta? Zakaj ne mnogoženstvo, mnogomoštvo, skupnosti več moških in več žensk hkrati . . .

  Moški in ženska se dopolnjujeta. In iz tega dopolnjevanja se zgodi čudež – otrok.( Vsi mi, najverjetneje tudi ti.) Vse druge povezave so jalove. So demokratična pravica (po letih) odraslih, otroke pa trenutna zakonodaja še ščiti. Ne mešajte jih v to.
  O obnašanju otrok, njihovemu posnemanju starejših (tistih, ki jih otroci občudujejo) je tebi vse jasno. Imaš osebne izkušnje? KI nasprotujejo dognanjem dušeslovcev?

  Tvoj način pisanja pove o tebi – vsakemu pametnemu – zadosti.

 10. Kozmonavt pravi:

  Če bi spolna usmerjenost staršev skozi vzgojo vplivala na spolno usmerjenost otrok, potem pedrov očitno ne bi bilo, ker jih večina itak pride iz hetero družin. Ali pa je vsak, recimo, dvajseti starš prikriti peder, najbolje, da organiziramo en lov na čarovnice in zažgemo te potuhnjence, saj veš, za dobro otrok. Uu, dušeslovje, a to je nekaj podobnega kot resnicologija ali homeopatsko zdravstvo? Pa otrok = čudež od kdaj? Vse na tem planetu se razmnožuje ves čas. Za nas je še lažje, imamo alkohol in škrniclje za na glavo, in povprečen tip bo nosečnost naprtil nesreči, tako malo napora je dejansko potrebnega, in na koncu te otroci itak ne idealizirajo, ampak te sovražijo, ker se ne strinjajo s tvojo izbiro pohištva.

  Ja, saj vem, ni letelo na mene, ampak dejansko je letelo na vse. Vse pametne ljudi, če uporabim en skrajno primitiven način nabijanja lastne vrednosti v pogovoru. V živo bi najverjetneje dobil stol v zenico pa adijo. :)=

 11. Drko pravi:

  Otrok pa čudež, hahaha. Vsak dan si iz kocin na poraščenem trebuhu z usranim zoknom obrišem močefit od drkanja, čudež pa tak :D

 12. JM pravi:

  “Tvoj način pisanja pove o tebi – vsakemu pametnemu – zadosti.”

  a na tem področju se imaš za – pametnega? Kako to, če pa si izkazal popolno nepoznavanje teme? Na podlagi česa? Koliko si pa o temi, v kateri si se namenil odločati o pravicah drugih, ki naj bi bili po ustavi RS enakopravni, sploh posvetil časa? Koliko si se o tem podučil iz relevantnih virov?

  Glede na neumnosti, ki si jih pridelal, stavim, da nič. Samo premlevaš napeberkovane predsodke, netočnosti in laži.

  http://www.aglp.org/pages/position.html#same
  http://www.aclu.org/lgbt-rights_hiv-aids/overview-lesbian-and-gay-parenting-adoption-and-foster-care
  http://adoption.about.com/od/gaylesbian/f/gayparents.htm
  http://www.psych.org/Departments/EDU/Library/APAOfficialDocumentsandRelated/PositionStatements/200214.aspx

 13. podplat pravi:

  Majhna udeležba potrjuje komentarje pred parado. Dokler znani Slovenci (gayi) in Slovenke (lesbijke) ne bodo začeli javno podpirati ta gibanja in s tem priznati svoj status toliko časa bodo njihovi manj znani kolegi in kolegice trpeli v vsem tem proti čemur so protestirali na Paradi.
  In teh znanih politikov, kulturnikov, estradnikov, športnikov, uradnikov ni tako malo kot mislimo.
  Medijem je lažje prepisovati in objavljati novice o tujih gayih in lezbijkah kot o naših. Česa se le bojijo?
  Sploh pa, kot da ni na vseh področjih enako. Zatohlo.

 14. Turdus pravi:

  Dobiti otroka ni pravica, ampak, ponavljam, čudež, dar! Ki je pač istospolnim odtegnjen. Narava že ve, zakaj.

  Kdor tega dvojega (pravice in milosti) še ne razlikuje, ga je za počakat. Dopovedati tega ni mogoče – prej bomo dočakali razsvetljenje dotične/ga . . .

  Otrok ti je zaupan, da ga pripraviš na življenje odraslega in da potomce spremljaš še v tretjem in četrtem rodu, če ti je dano dolgo živeti . . .

  Kot stric ali teta si lahko tudi nečak-om/-injam čudovit družabnik. In po svojih močeh skrbiš zanj, če se izkaže potreba. Nikakor pa ne bi otroku privoščil specifičnega vzdušja zgolj moških ali zgolj ženskih parov . . . – oz. bi mu s tem prizanesel, kolikor je v moji moči, da ne bo nejasnosti . . .

 15. Tea pravi:

  Kaj, ko bi raje ti nam izkazal milost in nam prizanesel s svojim drekanjem? Saj že tvoj nick pove več kot dovolj.

 16. Jure pravi:

  “kolikor je v moji moči,”

  na srečo – niti malo ;)

  ZDA:
  “There were an estimated 300,000 to 500,000 gay and lesbian biological parents in 1976. In 1990, an estimated 6 to 14 million children have a gay or lesbian parent.

  Latest statistics from the U.S. Census 2000, the National Survey of Family Growth (2002), and the Adoption and Foster Care Analysis and Reporting System (2004) include:

  An estimated two million GLB people are interested in adopting.
  An estimated 65,500 adopted children are living with a lesbian or gay parent.
  More than 16,000 adopted children are living with lesbian and gay parents in California, the highest number among the states.
  Gay and lesbian parents are raising four percent of all adopted children in the United States.

 17. Turdus pravi:

  Človek mora biti v skladu s seboj, pa četudi se je milijonom okrog njega -skisalo . . .

Dodaj odgovor