Aleš Primc ali ko se znanost zjoče

13. september 2009  

Dnevnikov Objekti je objavil krasen intervju s sociologinjo dr. Darjo Zaviršek, ki se je dotaknil tudi istospolnih družin. Da gre za znanstvenico svetovnega formata, je jasno takoj:

Sociologinja dr. Darja Zaviršek, predstojnica katedre za preučevanje družbene pravičnosti in vključevanja na ljubljanski Fakulteti za socialno delo, je težko ulovljiva. Dobesedno in preneseno. Že petnajst let je kot profesorica in raziskovalka dejavna na tujih univerzah ter ustanoviteljica vzhodnoevropske mreže šol za socialno delo. Zato ne preseneča, da jo ujamemo med postankom na poti iz Japonske v Prištino, kjer bo pomagala ustanavljati študij socialnega dela. Je strastna zagovornica enakih možnosti, človekovih pravic in različnih oblik družinskega bivanja ter trn v peti marsikaterega domačega politika tradicionalnih pogledov.
….

Rojena leta 1962 V Ljubljani.
Od leta 1987 zaposlena na ljubljanski Fakulteti za socialno delo, od leta 2006 redna profesorica.
Leta 2002 postane častna profesorica najstarejše nemške univerze za socialno delo, Alice Salomon v Berlinu.
Ustanoviteljica in predsednica Vzhodnoevropske mreže šol za socialno delo, ki deluje v okviru Svetovne zveze šol za socialno delo.
(So)avtorica 14 knjig in 4 monografij.
Vodja prvega evropskega mednarodnega doktorskega programa socialnega dela.

Spoštovanja vredne mednarodne reference, ki v slovenskem akademskem prostoru niso ravno vsakdanje pravilo. Te so seveda popolnoma obstranska zadeva, ko se stopi na žulj slovenskim talibanom tipa Aleš Primc. In kaj je zagrešila dr. Zavirškova? Med drugim je dejala tole:

Neodvisni raziskovalci, ki so preučevali istospolne družine na Zahodu, ugotavljajo, da se otroci, ki v njih odraščajo, v ničemer bistveno ne razlikujejo od svojih vrstnikov iz raznospolnih družin. Toda naši zagovorniki tradicionalne družine želijo dokazati ravno nasprotno. V svoji želji, da bi zaščitili otrokovo dobrobit, ki naj bi bila v istospolnih družinah vsevprek ogrožena, so pripravljeni celo prirejati rezultate raziskav. O gejevskih in lezbičnih skupnostih je pri nas še vedno veliko predsodkov, kateri pa so najbolj trdovratni, ko gre za istospolne družine?

Eden najmočnejših predsodkov je, da sta za zdravje otrok potrebna oče in mati, še več, oče, ki vzgaja s trdo roko, in mati, ki je bolj popustljiva. Zanimivo je, da ljudje zagovarjajo to predstavo, čeprav iz prakse vedo, da ni tako. Kolikokrat rečemo, da je neki oče prava mama, takšnim očetom se je reklo včasih “copata”, in obratno, da je tista mama šefica družine!? Ostra delitev na očeta in mamo temelji na družbeno kreiranih stereotipih o tem, kaj naj bi otroku dala mama in kaj naj bi mu dal oče. Da je to iluzija, so pokazale vse študije spolov. Gre za to, da otrok ne potrebuje očeta in mame, temveč potrebuje odgovorne odrasle, ki zanj kontinuirano skrbijo, mu zagotavljajo osnovno varnost in mu dajejo vse človekovo dostojanstvo. Namenoma nisem rekla ljubezen, ker so nekatere raziskave pokazale, da starši, ki se jim zdi ljubezen na prvem mestu, pogosto ne spoštujejo otroka kot samostojnega bitja in njegovega dostojanstva.

Odziv talibanskega Primca?

“Razumem, da nekatere ženske ne marajo moških, vendar je nesprejemljivo, da se na podlagi teh frustracij dela kvazi znanost, ki naj bi dokazala, da družina v družbi nima več temeljnega pomena,” je v odzivu na intervju Darje Zaviršek za Dnevnik zapisal Aleš Primc. Po njegovem ljudje že tisočletja vemo, “da sta za vzgojo otroka potrebna oče in mati”. Dnevnik

Talibanske reference?

Po končani Gimnaziji Poljane sem doštudiral filozofijo na ljubljanski Filozofski fakulteti. Zaposlen sem na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

8 odzivov na “Aleš Primc ali ko se znanost zjoče”

 1. O bog, zakaj ne obstajaš?

 2. Emilijan pravi:

  Kmet pač. V roke dati molzni stroj in napotiti v najbližji hlev. Pa krave prej opozoriti, naj bodo nežne s kopitom okoli ušesa … 

 3. Tea pravi:

  Tale je res en princ.

 4. Revolucija pravi:

  Obvestilo: Luda Mila bo se skupaj z predsednikom pomladka NSI udeležila proslave ob vrnitvi primorske domovini.

 5. Liza pravi:

  Včeraj sem se dopisovala s prijateljem iz Floride (Miamija, natančneje). In o istospolnih porokah je zapisal tole:

  “Have we (GLBT community ) ever voted on str8’s right to marry?”

  In natančno to vprašanje bi morali zastaviti Alešu in Ljudmili. In ostalim dežurnim varuhom morale.

 6. […] nobene, gospod Strehovec? Kako za hudiča je to uspelo najti številnim (glej tukaj, tukaj in tukaj ter tukaj) strokovnim združenjem? So si stvar preprosto izmislili? Ali pa gre pri gospodu […]

 7. […] pa nekako niso dosegli bistva. To ni uspelo niti “protestnikom”, ki jih je vodil Aleš Primc in so močno proti družinskemu zakoniku, saj verjamejo v to, da lahko družino sestavljajo le […]

 8. Si. R. pravi:

  O, jej …

Dodaj odgovor